BelgiŽ Algemeen

Emigratie.
Als u naar AustraliŽ of Amerika emigreert weet u dat alles verandert. Wanneer u besluit naar BelgiŽ te emigreren dient u er rekening mee te houden dat vele zaken zullen wijzigen.

Mentaliteit.
Een van de grootste veranderingen waar u mee te maken gaat krijgen is het mentaliteitsverschil. Onderschat dat niet !! Het leven in BelgiŽ ligt een aantal versnellingen lager dan in Nederland, de druk van 'het moet vandaag' heerst er niet. Geen haast, geen stress. Wat vandaag niet gaat dat doen we morgen.

Integratie. In de meeste situaties blijft u werken in Nederland. Als u dan ook de boodschappen in Nederland blijft doen, en uw verenigingsleven laat u ook nog eens in Nederland afspelen, dan wordt het zeer moeilijk om te integreren in BelgiŽ. Er is een grens bij dit van nature gastvrije volk.
Wij wensen te benadrukken dat u hier niet al te licht over moet denken.

Paspoort en inschrijving in de nieuwe gemeente..
Europees is bepaald dat u vrij mag kiezen waar u wilt wonen en/of werken. Dit geldt dus ook voor BelgiŽ. Men kan u de verblijfsvergunning onder normale omstandigheden niet weigeren. U bent en blijft Nederlander en houdt ook uw Nederlands paspoort dat u echter via het Nederlands consulaat in Antwerpen moet laten vernieuwen wanneer dat nodig is. Na vijf jaar kunt u opteren om zich tot Belg te laten naturaliseren maar dat hoeft niet.

Rijbewijs.
Uw rijbewijs blijft uw eigen Nederlandse rijbewijs. Indien u uw rijbewijs dient te gaan verlengen kunt u bij de gemeente van uw woonplaats een nieuw aanvragen, dit kost trouwens in BelgiŽ veel minder dan in Nederland. Dit is tevens een Europees rijbewijs. Wenst u toch liever een Nederlands rijbewijs dan is dit aan te vragen bij het Consulaat in Antwerpen.

Elektriciteit en kabeltelevisie.
Het voltage voor al uw elektrische apparaten is in BelgiŽ gelijk aan Nederland, u kunt dus zonder problemen al uw apparaten meenemen.
Bij apparatuur ouder dan tien jaar dient u de gebruiksaanwijzing erop na te slaan. Indien u niet in de 'bush-bush' gaat wonen, is er ook in BelgiŽ kabelaansluiting met 40 kanalen waaronder Nederland 1,2 en 3. RTL 4 & 5, Yorin, SBS enz. zijn echter uitsluitend via een schotel te ontvangen, hierbij moet u wel rekening houden met extra kosten voor de decoder.

Telefoon.
Alle Nederlandse telefoons passen op het Belgische telefoonnet. Het enige wat u moet doen is een andere stekker kopen die in elke winkel van Belgacom en in elke 'doe het zelf' winkel verkrijgbaar is. Om echter van de extra diensten van Belgacom, zoals bijvoorbeeld 'nummerweergave' en 'bellen met z'n drieŽn' gebruik te kunnen maken, heeft u een Belgisch toestel nodig.

Internet
Over het algemeen zijn de internetverbindingen sneller als in Nederland. Ook in BelgiŽ zijn er diverse aanbieders van internet. Als voorbeeld: bij Belgacom heeft u al een ADSL abonnement voor 27,52 euro per 3 maanden. Internet via de kabel is ook mogelijk.

Water.
Europees is bepaald dat een land haar bevolking drinkwater voor een deel gratis moet leveren. In BelgiŽ is dat 15000 liter per jaar per persoon. Eťn land doet daar echter niet aan mee, en dat is Nederland. Uw waterrekening zal dus behoorlijk lager uit gaan vallen.

Aardgas, propaan of mazout (=stookolie).
Aardgas stijgt in populariteit in BelgiŽ, mede omdat de aansluiting ervan wordt gesubsidieerd (meestal is die gratis). Soms wordt een woning verwarmd met propaangas. Een tank in de tuin die u zelf op gepaste tijden moet laten vullen. Verreweg de meeste huizen stoken op mazout (stookolie). U dient zelf op te letten dat de tank, die of in de grond of kelder ligt, of achter uw huis staat, tijdig gevuld wordt. Voordeel van mazout is dat de prijs van deze laatste wel daalt als de olieprijzen dalen, terwijl de prijs van aardgas dat over het algemeen niet doet; die kan alleen maar stijgen.

Overige informatie.
Wordt onder het genot van een kopje koffie besproken. Dat kan 7 dagen per week van 10-22 uur. We kunnen daarvoor een afspraak maken bij u thuis of op ons kantoor te Neerpelt BelgiŽ (net onder Eindhoven) Maak een afspraak via ons afspraakformulier.


Stuur aan vriend(in)Pagina printen